Το ταξίδι σας στην Μάνη θα σας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία.
694
page-template-default,page,page-id-694,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ

Στο ερωτικό σμίξιμο του ήλιου και της πέτρας…

Το ταξίδι σας στην Μάνη θα σας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία.

Πέτρα συνδυασμένη με το απέραντο γαλάζιο, επιβλητικοί πύργοι, ελιές, υπέροχα χωριά. Άλλα ψηλά στις πλαγιές του Ταΰγετου και άλλα δίπλα στο κύμα και τα βράχια, με εξαιρετική τοπική αρχιτεκτονική. Αυτή είναι η ανατολική Μάνη, μία από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές και από τις ομορφότερες της Ελλάδας.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης δημιουργήθηκε από τους πρώην δήμους Γυθείου, Σμήνου, Ανατολικής Μάνης και Οιτύλου. Η Μάνη θεωρείται από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της Ελλάδας. Από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι 98 βρίσκονται σε αυτήν. Υπάρχουν 800 πύργοι, 7 κάστρα, ενώ οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες φτάνουν τις 1.800.

Η Μάνη διαθέτει αρκετά τουριστικά αξιοθέατα. Πληθώρα αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, ιστορικών τοποθεσιών, καθώς και πολλά τουριστικά καταλύματα, διαμορφωμένα κατάλληλα και ακολουθώντας τα πρότυπα της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής περιλαμβάνει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όλων των εποχών από την Παλαιολιθική, Νεολιθική μέχρι και τη Νεότερη περίοδο. Επίσης, με κριτήριο τους πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους αξιολογείται ως τόπος διεθνούς προβολής και συγκαταλέγεται σε αυτούς, μαζί με άλλους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους.

Η γη της Μάνης είναι γυμνή και άνυδρη, γεμάτη πέτρες και κοτρόνια, μάντρες και πεζούλια. Αλλά και ένας από τους 17 βοτανικούς παράδεισους της χώρας μας, λόγω της σπανιότητας της χλωρίδας της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο λογοτέχνης Γ. Φέρης «τη θύμηση της Μάνης, της πέτρας και του αέρα, την έπαιρνα πάντα μαζί μου όπου πήγαινα σαν φυλαχτό…». Η περιοχή φημίζεται για τη μανιάτικη φιλοξενία, τα παραδοσιακά έθιμα, αλλά και τις μοναδικές παραλίες. Ταξιδέψτε λοιπόν στην ανατολική Μάνη. Στο ερωτικό σμίξιμο του ήλιου και της πέτρας…

 

Αρεόπολη

Χτισμένη σε κομβικό σημείο της Μάνης είναι από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά της περιοχής. Σήμερα η Αρεόπολη είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τα Τσαλαπιάνικα. Αφού περάσετε από την πλατεία Μοιράρχου Παναγιώτη Ναρχάκου όπου βρίσκεται ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγ. Χαράλαμπου, διασχίστε το κεντρικό λιθόστρωτο και θα βρεθείτε στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου. Εκεί βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κυματίζει η σημαία της Μάνης. Κοντά είναι και το βυζαντινό μουσείο που στεγάζεται στον Πύργο Πικουλάκη. Στην καινούργια πλατεία μπορείτε να θαυμάσετε τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

 

Λιμένι – Οίτυλο –Καραβοστάσι

Από την βόρεια είσοδο της Αρεόπολης ένας δρόμος κατηφορίζει προς Λιμένι, Οίτυλο και Καραβοστάσι. Επίνειο της Αρεόπολης το γραφικό Λιμένι είναι σαν ζωγραφιά. Θα βρείτε πολλές υπέροχες ψαροταβέρνες στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Συνεχίστε τη διαδρομή μέχρι το Οίτυλο και την πανέμορφη αμμουδερή παραλία, τη μοναδική της Μάνης από το Οίτυλο ως το Καραβοστάσι.

 

Πύργος Διρού

Κεφαλοχώρι της περιοχής, βρίσκεται κοντά στα διάσημα σπήλαια Διρού, από τα ομορφότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο. Το χωριό διαθέτει ξενώνες και πολλά άλλα καταστήματα. Αξίζει να δείτε τον πύργο Σκλαβουνάκου στη συνοικία Πετρόλακκος και το ναό του Αγίου Πέτρου στους πρόποδες του Σαγγιά. Τα σπήλαια βρίσκονται 4 χλμ. έξω από το χωριό, κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα.

 

Γερολιμένας

Απλωμένος στο μυχό του ομώνυμου όρμου, είναι ένας από τους πλέον γοητευτικούς οικισμούς της (Σκιερής) Μάνης.

Ταξιδεύοντας στο Γύθειο

Την πόλη με το νησιώτικο χρώμα

Η μεγαλύτερη πόλη της Μάνης είναι μια πόλη ζωντανή. Σημείο αναφοράς το λιμανάκι, τα υπέροχα νεοκλασικά και οι πανέμορφες παραλίες. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του.

Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και όμορφη ατμόσφαιρα, θυμίζει έντονα νησί. Κάντε μια βόλτα στα στενά ανηφορικά σοκάκια με τις πέτρινες σκάλες, που σκαρφαλώνουν μέχρι το βουνό. Από τα τελευταία σπίτια αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του, όπου υπάρχει ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι, με μαγευτική θέα. Θα κάνετε μπάνιο στις υπέροχες ακτές, που απλώνονται δεξιά και αριστερά από την πόλη. Στο Γύθειο και ιδιαίτερα στην παραλία του θα βρείτε ταβέρνες για φρέσκο ψάρι, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια, αλλά και πολλά όμορφα κατστήματα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Από τα μνημεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Αρχαίο Γύθειο, στη θέση Παλαιόπολη, λίγο βορειότερα. Από την αρχαία πόλη σώζονται ακόμα ερείπια οικοδομημάτων με ψηφιδωτά δάπεδα, υδραγωγείο, ναός των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβέριου, λουτρά και θέατρο από την εποχή των ρωμαικών χρόνων.

Σπουδαίο αξιοθέατο είναι το Νησάκι Κρανάη, ή της Ωραίας Ελένης, απ’ όπου, σύμφωνα με την μυθολογία, έφυγε με τον Πάρη για την Τροία και ξεκίνησε ο γνωστός Τρωικός πόλεμος.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον πανέμορφο πέτρινο Πύργο του Τζανετάκη Γρηγοράκη, 3ου μπέη της Μάνης. Ο Πύργος χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Επίσης, προτείνουμε να αθυμάσετε τον Φάρο του νησιού που χτίστηκε το 1837 και έχει ύψος 23 μέτρα Τέλος, Το Παρθεναγωγείο, που είναι έργο Τσίλλερ και το Δημαρχείο, καθώς και το Αρχαίο Θέατρο.

Θρησκευτικό ενδιαφέρον έχει το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην κορυφή του βουνού Κούμαρος. Από εκεί θα απολαύσετε την πανοραμική θέα προς το Γύθειο και όλο τον Λακωνικό Κόλπο. Έξω από το Γύθειο επισκεφθείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Δημαρχείο περιέχει βυζαντινή συλλογή.
Από τις παραλίες του Γυθείου προτείνουμε να επισκεφθείτε τη Σελινίτσα που είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και το Μαυροβούνι, που είναι η πιο δημοφιλής 2 χλμ. νότια της πόλης. Πολύ καλές επιλογές είναι επίσης το Βαλτάκι, το Βαθύ για θαλάσσια σπορ, το Σκουτάρι, ο Αγερανός κ.ά.