ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ
5327
page-template-default,page,page-id-5327,bridge-core-2.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-19.2.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη

Το Μουσείο

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, σας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εδώ από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία.

Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας.

Τι θα δείτε ;

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη έχετε την ευκαιρία να δείτε τις πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού στον ελλαδικό χώρο:

  • Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, 50.000-60.000 ετών, από τη Σαντορίνη, τα παλαιότερα ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία ελαιόδενδρου στην Ελλάδα
  • Πινακίδες Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ.  (ακριβή αντίγραφα), με τις  πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι

Σε κάθε ιστορική περίοδο θα διαπιστώσετε τη συμβολή της ελιάς και του λαδιού στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή: διατροφή, φροντίδα του σώματος, αλλά και ξεχασμένες πια χρήσεις, όπως ο φωτισμός.

Θα δείτε ακόμα πώς η ελιά προσλαμβάνει συμβολική διάσταση στη μυθολογία, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων.

Δείγματα αρχαίας και σύγχρονης τέχνης καταδεικνύουν ποια είναι η θέση της ελιάς στην τέχνη και πώς υπήρξε, και παραμένει, συνεχής πηγή έμπνευσης για τους έλληνες καλλιτέχνες.

Στον κάτω όροφο παρακολουθήστε την εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως την πρωτοβιομηχανική περίοδο. Εδώ θα δείτε:

  • Ακριβή αντίγραφα από  προϊστορικό,  ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο
  • Εντυπωσιακό ξύλινο διπλό πιεστήριο με βαρούλκο από το γειτονικό Ξηροκάμπι
  • Ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα, που τεκμηριώνει την επιβίωση της ζωοκίνησης κατά τον 20ό αιώνα
  • Μακέτες που αναπαριστούν τη λειτουργία μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων

Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στη σαπωνοποιία, οικιακή και βιομηχανική: από το μεγάλο χαρανί, που ακόμη το χρησιμοποιούν οι παλιές νοικοκυρές για να κάνουν σαπούνι, στα σαπουνοκάζανα των βιομηχανιών.

Στο τέλος της επίσκεψής σας, χάρτες και ενημερωτικά έντυπα σας κατευθύνουν σεαρχαιολογικούς χώρους παραγωγής λαδιού και σε επισκέψιμα παραδοσιακά ελαιοτριβεία στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τρία παλαιά ελαιοτριβεία:

  • Υδροκίνητο ελαιοτριβείο
  • Ατμοκίνητο ελαιοτριβείο
  • Πετρελαιοκίνητο ελαιοτριβείο

Μπορούν επίσης να παρατηρήσουν μεγάλες κινούμενες μακέτες,  που αναπαριστούνμηχανοκίνητα ελαιοτριβεία:

  • Προϊστορικό ελαιοτριβείο
  • Ελληνιστικό ελαιοτριβείο
  • Βυζαντινό ελαιοτριβείο

Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο», όπου οι μαθητές βγάζουν λάδι «με τον αρχαίο τρόπο».

Χρήσιμες πληροφορίες

Όθωνος-Αμαλίας 129
231 00 Σπάρτη
Τηλέφωνο: 27310 89315
Fax: 27310 89325

Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 26 Νοεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου

Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ. Δείτε εδώ
Δωρεάν είσοδος : Δείτε εδώ
Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών, είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσετε επίσκεψη ή συμμετοχή του σχολείου σας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το μουσείο.

Μετά τον προγραμματισμό της επίσκεψης, «κατεβάστε» την αίτηση χορήγησης εκπαιδευτικού φακέλου, τον οποίο θα αποστείλουμε στο σχολείο σας δωρεάν.

Η είσοδος για άτομα με αναπηρία είναι ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση. Η επαγγελματική φωτογράφιση ή κινηματογράφηση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το ΠΙΟΠ.

Ειδική άδεια φωτογράφισης
Ειδική άδεια κινηματογράφησης

Οι χώροι του Μουσείου μπορούν να φιλοξενήσουν επιστημονικές, καλλιτεχνικές κ.ά. εκδηλώσεις – δράσεις, μετά από έγκριση του αιτήματος από το ΠΙΟΠ.

Παρακαλώ συμπληρώστε την Άδεια Χρήσης Χώρου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Η εκπομπή επισκέπτεται το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Η αρχαιολόγος ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΟΥΒΗ, μας παρουσιάζει τις ενότητες του μουσείου μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται η μακραίωνη ιστορία της ελιάς και του λαδιού και παράλληλα αναδεικνύεται η πολύπλευρη σημασία τους για τον ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια η ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ, μας παρουσιάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ολόκληρη την Ελλάδα, που στόχο έχουν την διάσωση και προβολή της ελληνικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Πηγές: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Elias-Kai-Ellinikou-Ladiou/to-mouseio.aspx

http://www.oliveoilmuseums.gr/ecportal.asp?id=55&nt=18&lang=1