Μάνη- Ταξίδι στη κουζίνα της
6175
post-template-default,single,single-post,postid-6175,single-format-standard,bridge-core-2.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-19.2.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μάνη- Ταξίδι στη κουζίνα της

Μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές Ελληνικές κουζίνες είναι εκείνη της Μάνης.
Το παρθένο ελαιόλαδο, οι χειροποίητες χυλοπίτες, ο τραχανάς, το ζυμωτό ψωμί, το τουλουμίσιο τυρί, τα λουκάνικα, το σύγκλινο αλλά και ο καγιανάς θα σας αφήσουν μία ιδιαίτερη γεύση και μία γλυκιά ανάμνηση.
Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το μέλι, οι μαρμελάδες αλλά και οι δίπλες θα εντυπωσιάσουν τις αισθήσεις σας. 
Ο καγιανάς είναι το φαγητό που οι Μανιάτες προτιμούν περισσότερο από όλα τα άλλα και ο επισκέπτης που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Μάνη σίγουρα θα το δοκιμάσει.

Τι είναι όμως ο καγιανάς;

Ο καγιανάς είναι ένα παραδοσιακό Μανιάτικο φαγητό  που φτιαχνόταν από τα λίγα προϊόντα που είχαν στο σπίτι.  Λίγες ντομάτες από το μποστάνι, μερικά αυγά και το μεσημεριανό ήταν έτοιμο να καταναλωθεί με πολύ ψωμί για “χόρταση”. Ο καγιανάς είναι ιδανικό σαν συνοδευτικό άλλων φαγητών και ειδικά ψητών κρέατων.

Το φαγητό αυτό το φτιάχνουν και στα Επτάνησα και λέγεται στραπατσάδα.  Η λέξη πιθανόν να προέρχεται από το Ιταλικό ρήμα strapazzare, που σημαίνει χειρίζομαι άγρια (κτυπώ).  Στην υπόλοιπη Ελλάδα λέγεται και καϊκανάς.
Από την άλλη ο μανιάτικος τραχανάς καθώς και οι συνδυασμοί που χρησιμοποιούν οι Σεφ δίνοντας σε αυτόν το ελληνικό γευστικότατο ταμπεραμέντο θα μαγέψουν τις γευστικές σας αισθήσεις. Τραχανάς με μανιτάρια ή τραχανάς με κιμά είναι κάποιες από τις περίφημες συνταγές που προτείνουν οι σεφ της περιοχής.
Την μύτη σίγουρα θα σας σπάσει ο τρόπος με τον οποίο οι Μανιάτες μαγειρεύουν τα λουκάνικα αλλά και οι συνδυασμοί που χρησιμοποιούν για ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Στη Μάνη την πρώτη λέξη που ακούει ο επισκέπτης για πρώτη φορά, είναι η λέξη “Παστά”. Η απορία του φυσικά μπορεί να λυθεί σε λίγα δευτερόλεπτα αρκεί να κάνει μία δοκιμή. Τα παστά της Μάνης μαγεύουν, τόσο για την ιδιαίτερη γεύση τους που άλλες φορές σου αφήνουν μία αίσθηση πικάντικης γλύκας όσο και για την μακροχρόνια ποιότητά τους. Στα διάφορα καταστήματα που υπάρχουν σίγουρα θα μπορέσετε να προμηθευτείτε αλλά και να δοκιμάσετε πολλά από αυτά.
Η Μάνη φημίζεται και για το λάδι της, το οποίο κρατάει δυνατή τη γευστικότητα του αλλά και τη φήμη του κατά τη διάρκεια όχι απλά του χρόνου αλλά των χρόνων. Δεν είναι τυχαίο πως οι τουρίστες που θα τύχει να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο λάδι έπειτα θα μιλάνε συνέχεια για αυτό.
Το τυρί αλλά και τα γλυκά του κουταλιού, σίγουρα δεν θα τα δοκιμάσετε μόνο μία φορά…..Γλυκό κεράσι, βύσσινο, σταφύλι θα κρατούν γερά μία θέση στα ντουλάπια της κουζίνας σας αλλά και μία θέση στο στομάχι σας. Οι δίπλες σε συνδυασμό με το μανιάτικο μέλι θα σας επιβεβαιώσουν πως δίπλες δεν τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα.
Κι αν δεν πεισθήκατε διαβάζοντας το άρθρο…δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη Μάνη από κοντά.
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.