ΤΑΫΓΕΤΟΣ - ΜΑΝΗ ΜΟΥ
59
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-59,bridge-core-2.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-19.2.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

ΤΑΫΓΕΤΟΣ

 

Φυσικό όριο ανάμεσα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ο Ταΰγετος, με την κορυφή του σε υψόμετρο 2.407 μέτρων, είναι από τα πιο αγαπημένα βουνά των ορειβατών, των πεζοπόρων και των φυσιολατρών.

taigetos1

Δάση με έλατα και μαυρόπευκα (pinus nigra) στολίζουν τις πλαγιές του, στις οποίες κυλούν χείμαρροι, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Πελοποννήσου. Ο Ευρώτας, που χύνεται στον Λακωνικό κόλπο και ο Νέδοντας, που εκβάλλει στον Μεσσηνιακό κόλπο. Το πλούσιο ανάγλυφο του Ταϋγετου χαρακτηρίζεται από συχνές, απότομες χαράδρες. Η χαράδρα του Βυρού μάλιστα, με συνολικό μήκος 20 χλμ., συγκρίνεται από πολλούς σε ομορφιά και αγριότητα με αυτήν του Βίκου, στα Ζαγοροχώρια. Η χαράδρα ξεκινά από την κορυφή Μαυροβούνα και φτάνει μέχρι την Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη.

taigetos2

O Ταΰγετος προσφέρει μερικές από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, γιατί εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει και μια υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, η οποία διευκολύνει ακόμη και τους μη έμπειρους ορεινούς πεζοπόρους. Οι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ή να συνδυάσουν αναβάσεις στην ανατολική πλευρά με καταβάσεις στις μεγάλες χαράδρες της δυτικής πλευράς (Βυρός, Ρίντομο, ρέμα Βίντολης, φαράγγι Κοσκαράκας), σε διαδρομές που διαρκούν δύο ή τρεις ημέρες.

taigetos3

Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Η ανάβαση στην κορυφή του βουνού γίνεται συνήθως από τη λακωνική πλευρά. Στη θέση Βαρβάρα σε υψομ.1.550 μ., 3 ώρες περίπου από τον οικισμό Ντόριτσα του χωριού Παλαιοπαναγιά που βρίσκεται στο δρόμο από Σπάρτη για Γύθειο, στα 12 περίπου χλμ μετά το χωριό Ανώγεια, υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο. Αναβάσεις στο καταφύγιο μπορούν να γίνουν και από άλλα χωριά του νομού Λακωνίας και Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα από το χωριό της Αναβρυτής (7,5 χλμ. από το χωριό Άγιος Γιάννης της Σπάρτης) ξεκινούν τρία τέτοια μονοπάτια μεταξύ των οποίων και το ευρωπαϊκό Ε4, που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τους ορειβάτες στην καρδιά της ορεινής μαγείας του Ταϋγέτου. Έτσι μπορεί ο ορειβάτης να περπατήσει μία με μιάμιση ώρα μέσα στο φαράγγι της Αναβρυτής, να ακολουθήσει το μονοπάτι που οδηγεί στο Μυστρά ή αντίθετα να ανεβεί μέχρι το καταφύγιο της Βαρβάρας.

taigetos4

Την οικολογική αξία του βουνού με τα σπάνια και ενδημικά λουλούδια, την πανίδα και τα εκτεταμένα δάση αναγνωρίζει και προστατεύει το δίκτυο των βιοτόπων Natura 2000.

taigetos5

Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν την ανάβαση της ανατολικής πλαγιάς, της «λακωνικής». Γι’ αυτό, ξεκινούν από τη Σπάρτη με κατεύθυνση το δρόμο προς Γύθειο. Περίπου 7 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, μετά το χωριό Λεύκη, ο επισκέπτης πρέπει να στρίψει δεξιά φεύγοντας από την εθνική οδό, με κατεύθυνση τα χωριά Ανώγεια και Παλαιοπαναγιά – από εκεί ξεκινά ο δρόμος για τον οικισμό Τόριζα. Στο τέλος του ασφαλτωμένου δρόμου βρίσκεται η πηγή Μαγγανιάρη (υψ. 980 μέτρα) απ’ όπου και αρχίζει το κυρίως μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού. Ύστερα από τρεις ώρες πεζοπορίας φτάνει κανείς στο ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Βαρβάρα (1.550 μ.) όπου μπορεί να διανυκτερεύσει.

taigetos6

Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο, ιδανικό για αναβάσεις μέσα στο καλοκαίρι, καθώς διασχίζει ένα ορεινό δάσος. Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι διασταυρώνεται δύο φορές με το δασικό δρόμο που ενώνει την πηγή Μαγγανιάρη με τους Πενταυλούς. Το μονοπάτι είναι βατό, καθώς έχει μικρή κλίση, και καταλήγει στην πηγή Τρίποδας, απ’ την οποία ονομάστηκε ολόκληρη η πλαγιά. Από το σημείο αυτό γίνεται πιο απότομο, ενώ ψηλότερα συναντά το τμήμα Καταφύγιο-Λακκώματα της διαδρομής Ε4. Λίγο μετά βρίσκεται η πηγή Βαρβάρα, τελευταία πηγή πριν το ορειβατικό καταφύγιο, συνήθως χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μονοπάτι σε κάποιο σημείο ενώνεται με ένα χωματόδρομο που φτάνει μέχρι το καταφύγιο. Η ανάβαση από την πηγή Μαγγανιάρη μέχρι το καταφύγιο έχει υψομετρική διαφορά 570 μέτρα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Από το καταφύγιο ως την κορυφή του Προφήτη Ηλία, στα 2.407 μέτρα, απαιτούνται περίπου δυόμισι ώρες.

taigetos7

Υπάρχουν και άλλα μονοπάτια που καταλήγουν στην κορυφή του Ταΰγετου, με αφετηρία χωριά από τη «λακωνική» και τη «μεσσηνιακή» πλευρά του βουνού. Συμπεριλαμβανομένου και του Ε4, τρεις διαδρομές ξεκινούν από το χωριό Αναβρυτή οδηγώντας τους ορειβάτες στη μαγεία του Ταΰγετου. Έτσι, με σημείο εκκίνησης την Αναβρυτή οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στο περίφημο ομώνυμο φαράγγι (μία με μιάμιση ώρα η διαδρομή), να ακολουθήσουν το μονοπάτι που κατευθύνεται στο Μυστρά ή να ανεβούν στο καταφύγιο της Βαρβάρας.

taigetos8

Διαμονή
Το ορειβατικό καταφύγιο στη Βαρβάρα κτίστηκε το 1962. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, κουκέτες, κουβέρτες και κουζίνα και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 26 άτομα. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Σπάρτης (27310-22574). Επιπλέον, στην πηγή Μαγγανιάρη έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα από το δασαρχείο Σπάρτης.

taigetos9

Πηγές:

www.wikipedia.gr

www.visitgreece.gr

www.lakonia.gr